Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výhody e-learningu

5. 4. 2022

Výhody e-learningu

Jednou z hlavních výhod e-learningu je názornost a rozmanitost. S využitím grafů, obrázků, videa, textů či jiných edukativních nástrojů, dochází k předávání znalostí uživatelům způsobem, který aktivuje téměř všechny jejich smysly a tím výrazně napomáhá a podporuje aktivní přístup k učení. Následným řešením modelových situací nebo formou různých testů si uživatelé mohou ověřit, jak učivo zvládli, jaké jsou jejich nově nabyté znalosti. Další nespornou výhodou e-learningu je skutečnost, že uživatelé se mohou vzdělávat dle svých časových možností, na různých místech, nezávisle na sobě. Jediné, co k přístupu k této formě vzdělávání potřebují, jsou odpovídající informační a komunikační technologie.[1]

Kromě všech benefitů, které e-learningová forma uživatelům přináší, je nutné mít na zřeteli, že ani tento způsob výuky není všespásný. „Samotný program ovšem nezaručuje, že se uživatelé opravdu něco naučí. Uživatele většinou učení více baví, mívají pocit, že se hodně naučili, avšak skutečný přínos učení bývá mnohem menší. Uživatelé si mnohdy zapamatují spíše nepodstatné skutečnosti, například hezky vyvedený obrázek nebo zajímavý klip, ale smysl a účel zprostředkovávaných znalostí jim často uniká.“[2]                                                                       

Ani sebelepší program nepřinese úspěch, pokud sám uživatel nemá dostatečnou motivaci, vůli a zodpovědnost. E -learningu podobně jako jiným formy učení je třeba se pravidelně a soustavně věnovat, což pro mnoho uživatelů představuje skutečný problém.  

 

[1]ŠIKÝŘ, Martin. Personalistika pro manažery a personalisty. 2., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2016, s. 143-145. Manažer. ISBN 978-80-247-5870-1.

[2]ŠIKÝŘ, Martin. Personalistika pro manažery a personalisty. 2., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2016, s. 144. Manažer. ISBN 978-80-247-5870-1.